perjantai 16. elokuuta 2013

Ihan oikeasti raskaana, 6+0

En vieläkään pysty oikein käsittämään, että todellakin olen raskaana. Vaikka siihen on nyt saatu ihan terveydenhoitajankin vahvistus, ja jo paljon tummempi viiva terkkarin raskaustestiin. Menin siis tiistaina käymään toisella puolella kaupunkia opiskelijaterveydenhuollossa, koska olin jotenkin alkanut epäilemään koko tätä asiaa. Tuntui, että ei ne kaksi haaleaa viivaa voi pitää paikkaansa. Halusin, että joku ammattilainen kertoo mulle ääneen, että testi on positiivinen ja on ihan oikeesti raskaana. Sain sitten mukaani näytepurkin ja seuraavana aamuna pitäisi aamupissanäyte kuskata terveydenhoitajan päivystysvastaanotolle.

Miehen kanssa lähdettiin sitten keskiviikkoaamuna yhdessä sinne toiselle puolelle kaupunkia viemään näytettä. Mies jäi odottamaan autoon. Kävelin hermostuneena terveydenhoitajan luo. Terkkari otti näytteen ja meni toiseen huoneeseen tekemään testiä. Pian hän tuli takaisin ja sanoi, että testi todellakin oli positiivinen. Hän sitten laski siinä vielä raskausviikot, vaikka tiesin ne kyllä jo itsekin. Ohjasi vielä ottamaan yhteyttä neuvolaan, tosin olinhan maanantaina jo soittanut sinne ja varannut ensimmäisen neuvolakäynnin.

Siitä sitten kävelin autolle ja kerroin Miehelle "uutisen". Ilmeisesti uutinen kuulosti yhtä hurjalta kuin silloin kun ensimmäisen kerran saatiin testiin näkymään haalean vaalea viiva. Kaikki tuntuikin yhtäkkiä taas vähän todemmalta. Mentiin tämän jälkeen käymään kaupassa. Ensimmäistä kertaa käveltiin yhdessä lastevaateosaston läpi. Ihan vaan ihasteltiin niitä pieniä ja suloisia vaatteita. Tai sehän meni oikeastaan niin että Mies käveli osaston läpi ja minä hipelöin ihania pieniä potkupukuja ja pipoja.

Iltapäivällä menin kahville ystäväni kanssa. Oli tarkoitus, etten kertoisi tästä vielä kenellekään, mutta ei minun tarvinut edes kertoa kun jo paljastin itseni kyselemällä kahvilamyyjältä maitotuotteiden pastöroimisesta, ystävän ihmetellessä vieressä. Muistan kun kävin talvella ystävieni kanssa samaisessa kahvilassa. Kaksi näistä kolmesta ystävästäni oli silloin raskaana. Kahvilamyyjä sai kuulla samat kysymykset silloin jo heiltäkin. Muistan miettineeni, että onkohan se nyt niin tarkkaa, että jokaista suupalaa tarvii miettiä. Mutta kyllä se vaan on tarkkaa. Luulen, ettei kukaan vauvasta haaveillut tuleva äiti halua asettaa aarrettaan minkäänlaiseen vaaraan.

Tästä päästäänkin sopivasti seuraavaan murheeseeni. Minusta tuntuu jotenkin tosi pelottavalta olla periaatteessa yksin vastuussa tämän alkion kehityksestä. Tai enhän minä siihen kehitykseen voi vaikuttaa muuta kuin tekemällä pikkuiselle mahdollisimman hyvät olosuhteet kasvuun. Eli siis syön terveellisesti, pyrin harrastamaan liikuntaa, en luonnollisestikaan käytä alkoholia tai polta tupakkaa (mitä en siis tehnyt ennen raskauttakaan) ja pyrin käyttämään mahdollisimman vähän lääkkeitä. Laitoin muuten yksi ilta kortisonivoidetta (ehkäpä noin 2 prosenttista) ihan vähän polttiaisen puremiin, joita minulla oli nilkat, käsivarret ja alaselkä täynnä. En vaan voinut enää olla ja nukkua kun joka paikkaa poltteli. Pää meinasi ihan tosissaan hajota. Nyt mietin välillä että olenkohan pilannut tulevan lapseni terveyden, varsinkin kun tämä ensimmäinen kolmannes on sitä kaikista herkintä aikaa.

Aloin muuten miettimään tässä yksi päivä, että meidän ensimmäinen neuvolakäynti on vasta raskausviikolla 9+3. Jos ensimmäisen neuvolakäynnin osittainen tarkoitus on ohjata ja neuvoa tulevaa äitiä raskautta tukevissa elintavoissa, niin eikös tuo 10. raskausviikko ole jo aika myöhäinen ajankohta ohjeille, kun tämä herkin kausi on silloin jo varsin pitkällä, ja lähenee pian jo loppuaan. Saatiin kyllä neuvolasta tällä viikolla postissa vihkonen odotuksesta ja muusta, niin ja tietoa sikiöseulonnoista (apua!). Nyt jos jaksaisin, niin kävisin hakemassa vihkon tuolta keittiön pöydältä ja alkaisin selailemaan sitä.

Väsymys saa toimia nyt huonona aasinsiltana raskausoireisiini. Tänään alkoi tosiaan 7. raskausviikko eli viikkoja on nyt tasan 6+0. Olen ollut viime päivät todella väsynyt. En kuitenkaan niin väsynyt, että olisi ollut pakko ottaa päiväunia, mutta jotenkin uupunut. Ei puhettakaan, että jaksaisin aamulenkeille, joita ennen harrastin heti herättyäni ja ilman aamiaista. Salille olen raahautunut jumppailemaan kevyesti kun Mieskin on sinne mennyt. Yksin en kyllä jaksaisi. Väsyn paljon vähemmästä määrästä tekemistä ja menoja kuin ennen. Ja tässä pitäisi muka yrittää työn ohessa opiskellakin, pyh ja pah. Onneksi tämä väsymys kuulemma helpottaa jossain vaiheessa.

Muita oireita on ollut rintojen pieni arkuus, vessakäyntien tiheneminen ja mielialavaihtelut. Jälkimmäiset on ollut ihan kauheita. En tiedä miten tuo mies kestää minua. Eilen aloin itkeä kun mies ei tullut iltavuoron jälkeen suoraan sohvalle viereeni katsomaan erilaiset äidit -ohjelmaa, vaan meni ensin suihkuun ja sen jälkeen syömään, ja mikä pahinta, laittoi keittiön oven kiinni mennessään keittiöön. Tästäkös tämä tuleva äiti riemastui. Nolottaa.

Lopulta itkin väsymystä ja sitä kamalan suurta vastuuta, joka mulla on tästä pikkuisesta ja sen kasvuolosuhteista. Olinhan kuitenkin syönyt eilen sukulakun ja hieman pullaa ja keksiä. Ai niin ja söinhän kaupassa leipämaistiaisen. Lakuhan nostaa verenpainetta, eikä sitä suositella suuria määriä raskaana oleville. Eikä muistakaan herkuista ole varmasti yhtään mitään hyötyä minulle tai tulevalle vauvalle. Sitä paitsi olen tällä viikolla jo syönyt kismet-patukoita (kyllä, monikossa). Pelkään, että saan "sokerivauvan", vaikka en oikeastaan edes ole perehtynyt asiaan kovin hyvin. Leipämaistiaisen syötyäni aloin miettimään leivän päällä olevaa levitettä, joka oli saattanut olla huoneenlämmössä jo hetken aikaa.Tää mun ajattelu ei voi olla enää normaalia. Miten voi olla stressaamatta ja nauttia raskaudesta kun vastuullasi on uusi elämä?

Minun raskauspahoinvointi on ollut tähän asti onneksi varsin maltillista. En ole joutunut oksentamaan kertaakaan. Välillä on vaan ollut hieman huono olo. Viimepäivät on menty sellaisessa ruokahaluttomuudessa. Normaalisti mulla tekee melkein jatkuvasti mieli jotain ruokaa tai herkkuja. Nyt ei tee mieli syödä oikeen mitään. Tottakai pyrin syömään säännöllisesti, mutta sellainen ruoanhimo on kadonnut. Aamupuuro-raejuusto-mehukeitto on vaihtunut pehmeään täysjyväleipään, johon laitan päälle margariinia, juustoa ja kuorittua tuorekurkkua. Aiemmin söin juustoa vain harvakseltaan ja leivällä oli aina leikkelettä ja kurkkua ihan kuorineen. Ainoat ruoat mitä on nyt tehnyt edes vähän mieli on nektariinit, suolakurkku ja kylmä kaakao. Työkaveri sanoi, että oon ihan varmasti raskaana kun söin suolakurkkua, ja kaakaotakin oli lasillinen pöydällä. Saa nähdä lähteekö tästä huhut liikkeelle. Toivottavasti ei ihan vielä...

Tulipas vain tekstiä. Jaksoiko kukaan lukea loppuun asti?

P.s. Mun kuukautiskipujen kaltaiset alavatsakivut on vähentynyt. Enemmän on ollut sellaista suolistoperäisen kivun kaltaista tuntemusta. Toivottavasti kaikki on hyvin.

Pakko vielä kysyä loppuun, voisikohan ensimmäisellä neuvolakerralla pyytää sydänäänien kuuntelua tai ultraa? Oon jotenkin ymmärtänyt, että sitä ei tehdä vielä sillon. Haluaisin tietää, että siellä varmasti on jotain, joka elää.

3 kommenttia:

  1. Hei vain ja onnea raskaudesta! Ihan aluksi: turha stressi pois, vaikka kokemuksesta kyllä tiedän, että vaikeaahan se on.

    Ensimmäinen neuvola on tosiaan vasta yleensä noilla viikoilla. Niin ikävältä kuin tämä kuulostaakin, keskenmenoja tapahtuu paljon varhaisilla viikoilla eikä vielä tuossa vaiheessa neuvolassa mitään kannata mittailla tms. (Itse muistan, että 1. neuvolakäynti oli aika turha, sillä olin jo itse niin paljon juttuja netistä lukenut. :D Ja täällä ei edes kotiin mitään vihkosia lähetelty, vaan ne sai vasta tuolloin.)

    Sydänääniä harvoin kuunnellaan noilla raskausviikoilla, sillä niitä ei välttämättä kuulu (ja sitten monet siitä turhaan stressaantuu). Mulla lääkäri suostui kuuntelemaan rv:nä 10+jtn ja silloin juuri & juuri saatiin kuulumaan, vaikka olen hoikka.
    Kunnasta taas sitten riippuu, onko neuvoloilla ultralaitteita... esimerkiksi täällä ei ole neuvoloilla ultria käytössä, vaan ainoat ultraukset (joita normaalisti on ne kaksi) tehdään sairaalalla. Jos kovin haluat tietää, että sisälläsi kasvaa alkio normaalisti, yksityisellä voi käydä varhaisultrassa jo vaikka rv:lla 7+0.

    Sokerista haluan sanoa nyt sen verran, että jos raskausdiabetesta ei ole, syömäsi sokeri ei vauvaa kasvata. Tietenkään ei kannata syödä makeaa mitään älyttömiä määriä (ihan omaa painonnousua ajatellen), mutta muutama suklaapatukka tai pulla ei tee vauvan terveydelle yhtään mitään.

    PS. Täällä on suhteellisen lyhyesti ja selkeästi kerrottu, mitä ruokia kannattaisi välttää: http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/aiheet/tietopaketit/ravitsemustietoa/suomalaiset/raskausaika/valtettavat_elintarvikkeet

    Niin ja tavallinen kortisonivoide pienelle alueelle lyhytaikaisesti käytettynä ei ole myöskään sikiölle haitallista. Eiköhän tämä pakkausselosteessakin lue. :) Ehkä tiedätkin, mutta Teratologiseen tietopalveluun voi aina soitella ja kysellä, jos ei ole varma, saako jotain lääkettä käyttää. http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/teratologinen-tietopalvelu/Sivut/default.aspx

    Foolihappoa kannattaa lisinä syödä 400 mikrogrammaa päivässä (jos et sitten jo syö) ja lisäksi D-vitamiinia reiluja annoksia (suositus on vain 10 mikrogrammaa, mutta nykytutkimusten mukaan se on ihan liian vähän ja itse vetelinkin 60-70 mikrogrammaa päivässä.. googlettamalla löytyy paljon aiheesta tietoa) sekä omega-3:sta. Lisäksi monipuolinen ruokavalio, niin annat hyvät edellytykset sikiön terveelle kasvulle. :)

    Onnea jatkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon tästä kommentista! Oon ajatellut tuota ultraa ja sydänääniä ja ehkä ne on parempi kuunnella sitten kun ne varmasti kuuluu jos on kuuluakseen. Itse en ole hoikka, joten tuskin ne edes kuuluisivat. Jotenkin täytyy vaan pystyä luottamaan että tuolla se pieni nyt kasvaa. Tosin tänään meinaan taas epäillä kaikkea kun ilta on ollut oikeastaan oireeton :D Kiitos linkeistä. Sain nyt mielenrauhaa tuon kortisonivoiteenkin suhteen. Oon muuten miettinyt tuota d-vitamiinia, että kuinka paljon sitä uskaltaa ottaa. Mies syö 50 mikrogrammaa päivässä mutta itse en ole nyt uskaltanut ottaa ollenkaan koska meillä on vain niitä viiskymppisiä täällä kotona. Mutta taidanpa jatkaa d-vitamiinia heti huomenna. Omega 3:t loppui juuri, joten täytyypä hankkia niitä lisää samalla kun hankin foolihappoa. En siis ole sitä foolihappoa vielä syönyt, vaikka jostain siitä luinkin (nytkin mielessä jo kävi että oonkohan ehtinyt jo aiheuttaa jotain pahaa tällä foolihapottomuudellani :D). Ehkä yritän nyt vaan nauttia tästä raskaudesta. Kiitos vielä neuvoistasi! :)

      Poista
  2. Olen samaa mieltä, että neuvolan ohjeet esim.ruokailuun rv10 on liian myöhään. Miksei niitä voida sitten vaikka postittaa jo heti? Tai jokin neuvolan nettisivusto voisi sisältää kaiken sen tiedon. Tosiaan ei riitä syyksi, että ohjeita saa siksi vasta rv10, kun moni raskaus menee kesken. Voisiko osa keskenmenoista jopa vähentyä, jos tietoa saisikin aiemmin.

    VastaaPoista